/ /
PMP SINAVINA BAŞVURU NASIL YAPILIR?
/

PMP SINAVINA BAŞVURU NASIL YAPILIR?

PMP Sınav Başvurusu

PMP® sınavına girmek için gerekli ön şartları sağladınız. En az 35 saat uzunluğunda bir proje yönetimi eğitimi tamamladınız ve proje yönetimiyle ilgili çalışmalar yapmakta da 36 aydan uzun tecrübeniz var. Şimdi PMP Sınavına girmek için başvuru yapma zamanı. 

PMP® sınavına başvuru yapma kararını vermek ve başvuruyu yapmak, PMP® belgesine giden zorlu yolda çok önemli bir kilometre taşı. Tamamen ücretsiz yürüyen başvuru sürecini tamamladığınızda, bir yıl içinde sınava girmeniz gerekiyor. Eğer girmezseniz, bir başvuru daha yapmanız gerekiyor. Yani başvurunuzu yapıp kabul alsanız ve sınava girmek için hareketlenmeseniz bile hiçbir kaybınız olmuyor. 

PMP® sınavı için başvuru hazırlığı içine girdiğinizde, bu dokümanı mutlaka okuyun. Yapacağınız başvuruyu, burada açıklanan adımları izleyerek ve “Örnek Başvurular” başlığıyla sizinle paylaşılan eklerde yer alan başvuruları örnek alarak yapmanız çok daha kolay olacaktır. 

PMP® Sınavı başvurusu yaparken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevabında, projelerde yaptığınız çalışmaları açıklarken, tecrübenizi mutlaka proje yönetimi bakış açısıyla aktarmanız gerekiyor. Bu yazının ilerleyen bölümlerde detaylı şekilde açıklanacak.

PMP® BAŞVURUSU İÇİN PROJE YÖNETMİŞ OLMALI MIYIZ? 

Başvuru adaylarından proje ortamlarına yabancı olmamaları bekleniyor. Bir proje ortamında süre geçirerek gerçek hayattaki proje yönetimi süreçlerinin veya performans alanlarının içinde 36 (veya 60) ay süreyle yer almaları gerekiyor. Aday mutlaka proje yönetmiş olmalıdır şeklinde bir şart yoktur. 

Adım Adım PMP® Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

Adım 1: PMI sitesine üye olmak

Başvuru süreci baştan sona çevrimiçi olarak ilerliyor. Bunun için ilk olarak Project Management Instute sayfası olan www.pmi.org sitesine üye olmanız gerekiyor. Önce PMI sitesine üye oluyorsunuz. Bu adım tamamen ücretsiz.

https://www.pmi.org/certifications/project-management-pmp/how-to-apply

Burada dikkat edilecek nokta, isim ve soy isminizi, kimlik kartınızda, ehliyetinizde ve pasaportunuzda nasıl yazılıysa, aynı karakterler ve şekilde yazmaya özen göstermek. Ancak bazı Türkçe karakterleri kabul etmezken (Ş, Ğ, İ, ı), bazı karakterleri (Ç, Ö, Ü) kabul ediyor. Bu nedenle isminizi yazarken, İngilizcede olmayan karakterleri en yakını ile değiştirerek yazmalısınız.

Şekil 1: PMI sitesine kayıt olurken kabul görmeyen Türkçe Karakterler
Şekil 2: PMI sitesine kayıt olma ekranı, bazı Türkçe karakterler kabul ediliyor
Şekil 3: PMI sitesine kayıt bilgileri doldurduğunuzda, e-posta adresine bir kod gelecek ve bu kodla siteye üye olacaksınız

Bu işlemin ardından PMI sitesine üyeliğinizi tamamlamış oluyorsunuz.

Adım 2: PMP® Sınavına başvuru – Eğitim Bilgileri

Öncelikle, sertifikalar bölümünden PMP®’yi seçiyoruz. Bu aşamada dil ekranını İngilizce kullanmamız gerekli, burada Türkçe dil alternatifi bulunmuyor, diğer çok kullanılan İspanyolca, Çince gibi diller mevcut.

Şekil 4: PMI sitesinde, sertifikalar altından PMP®’yi seçiyoruz
Şekil 5: PMP® sertifika sınavına başvuru esnasında ilk doldurulması gereken ara yüz

Karşınıza, ilk olarak eğitim sayfası çıkıyor. PMP® sertifika sınavına girmek için ön şartlardan biri kendi akademik eğitimleriniz. Dört yıllık üniversite veya üstü mertebede bir okuldan mezun iseniz, son 8 yıl içinde minimum 36 ay proje yönetimi ile ilgili konularda çalışmış olmanız ve tecrübe edinmiş olmanız bekleniyor.

Şekil 6: Eğer dört yıllık lisans veya daha üstü bir eğitime sahipseniz, sizden 36 aylık bir proje yönetimi tecrübesi bekleniyor.

Eğer 2 yıllık yüksekokul mezunuysanız, PMP® sertifika sınavı başvuru sürecinde asgari tecrübe yeterliliği son 8 yıl içinde minimum 60 aya uzuyor ve sizden 60 ay boyunca proje yönetimi ile ilgili konularda çalışmış olmanız ve tecrübe edinmiş olmanız bekleniyor.

Şekil 7: Eğer 2 yıllık lisans eğitimine sahipseniz, sizden 60 aylık bir proje yönetimi tecrübesi bekleniyor

Mezun olduğunuz en son eğitim kurumuyla ilgili bilgileri girdikten sonra, PMP® sertifika sınavına girmek için bir diğer ön şart olan minimum 35 saatlik eğitim almış olma şartına sıra geliyor. 

Burada PMP® sınavına yönelik proje yönetimi ile ilgili çok bilinen bir yanlışın altını çizmek gerekiyor. PMP® sınavına yönelik proje yönetimi eğitimiyle ilgili,  (Project Management and PMP® Certification Exam Preparation Training) PMI 35 saat uzunluğunda olması dışında hiç bir kriter tanımlamamaktadır. 

PMP El kitabının 6. sayfasında (Buradan ulaşabilirsiniz) “Profesyonel eğitim için gerekli etkileşimli saatleri doldurmak için başvuruda belirtilen her kurs için, eğitim kurumlarından sertifika ve/veya mektup kopyaları” (Copies of certificates and/or letters from the training institute(s) for each course recorded on the application to meet the required contact hours of professional education) ibaresi geçmektedir. Kısacası, PMP® eğitimini, sadece PMI tarafından akredite edilen kurumlar yapabilir diye bir kural bulunmamaktadır. Sadece tek bir eğitimi değil, birden fazla toplamları 35 saat eden eğitimleri de buraya yazabilirsiniz.

Dünyada ve Türkiye’de pek çok kurum, bu eğitimleri akreditasyon belgesi olmadan sürdürmektedir. Örneğin PMP® alanında en iyi bilinen ve bu alanda best-seller kitapların yayım haklarına sahip olan RMC (Rita Mulcahy, https://rmcls.com) sürekli PMP® eğitimleri yapmakta, kitapları PMBOK®’tan daha çok ilgi görmekte iken akredite bir kurum değildir. Bir diğer örnek de yine best-seller PMP® kaynağı yazarı Kim Heldman ve kurumunun akredite olmamasına rağmen, bu alanda eğitimler yapmaya devam etmekte ve sürekli yayınlar çıkartmaktadır.

Şekil 8: Eğitimlerin toplamının 35 saat olması şartıyla, birden fazla proje yönetimi eğitimini girebilirsiniz

Adım 3: PMP® Sınavına başvuru – İş tecrübeleriniz

PMP® sertifikasyon sınavı başvurusu yaparken, en zorlu kısım kendi tecrübelerimizi açıklama bölümü. PMP® sınavı başvurusu yapan adaylar arasında en çok zorlanılan ve başvurularının reddedilmesinin en büyük nedenlerinden biri tecrübemizi doğru biçimde aktarmak. Burada mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalar ise aşağıdaki gibi:

1.      Projenin Açıklanması

PMP® Sınavı başvuru formunda tecrübe kısmını doldururken, odaklanılması gereken ve asıl önemli olan, sizin çalıştığınız projelerde yaptığınız görevlerin neler olduğudur. Çok sık karşılaşılan ve PMP® sınavı başvuru reddedilmesine sebep olan hatalardan biri, kendi tecrübeleriniz yerine çalışılan projeyi anlatmaktır. Çalıştığınız projenin ne olduğunu genel hatlarla aktarmanız gerekecektir, ancak kesinlikle uzun uzun projenizden bahsetmeniz başvuru kabulünde sonucu etkilemeyecektir. PMI (Proje Yönetim Enstitüsü) ve sizin başvurularınızı inceleyen uzmanlar kesinlikle sizin tecrübenize odaklıdırlar.

Projenizi uzun uzun açıklamanıza gerek yok, PMI da bu dokümanı inceleyecek kişi, siz PMI beklentileri çerçevesinde bir şeyler yürütmüş müsünüz, buna odaklanacak. Projenizi tamamen anlamaya çalışmayacak, ancak kafasında projenin ne olduğuna dair biraz fikir oluşması, başvuru kabulü için gerekli.

ÖRNEK 1: 

·         “İstanbul Marmaray Projesi” proje adı olarak yeterli olacaktır. 

·         Proje açıklamasına “İstanbul boğazına 6 km’lik tüp geçit yapılması ve bu hatta ait 4 adet istasyon yapısının yapılması işi” yazabilirsiniz, 

·         Proje açıklamasını “İstanbul boğazının iki yakasını deniz altından birleştirerek günde 2.000.000 yolcu taşıyacak ulaşım sisteminin yapılması” da yazabilirsiniz.

·         Özellikle büyük inşaat projelerinde, projenin mali bütçesini yazmakta fayda olabilir.

·         “55 adet 25 m uzunluğunda tüp batırılması, deniz seviyesinin 20 metre, 15 metre, 12 metre altında her biri 5000 m² alana sahip batık istasyonlar yapılması, 30.000 m³ beton, 5000 ton donatı, 800.000 adam saat” gibi veriler çok detaya giriyor, bunları yazmaya gerek yok.

ÖRNEK 2: 

·         “Gıda sektöründe 3 Adet yeni ürün geliştirilmesi” proje adı olarak yeterli. 

·         Proje açıklamasında, “piyasada benzerleri olmayan ve piyasaya sürüldüğünde beğenileceği düşünülen ürünlerin piyasa araştırılması yapılarak ürünlerin belirlenmesi” yeterli olacaktır.

·         “Piyasada ürünler genelde Fıstık ve Fındık ağırlıklıydı, içine fıstık ve fındık yerine antep fıstığı ve kaju koyduk, aynı zamanda glüteni azalttık, bu piyasada Pazar payını nasıl değiştirdi, Antep fıstığı koymak sektörde % kaç Pazar payı sağladı” gibi detaylara, gerek yok. 

ÖRNEK 3: 

·         “Karadeliğin fotoğraflanabilmesi yazılımı projesi” proje adı olarak yeterli. 

·         “Karadeliğin fotoğraflanabilmesi için, dünya çağında bir lense gerek varken, rasathaneler arası ortak çalışan ortak eş güdümlü bir yazılımla karadelik fotoğrafını çekmek” proje tanımı için yeterli.

·         “Yazılan kodlamanın kaç satır olduğu, hangi kodlama tekniğinin kullanılmasıyla soruna çözüm bulunduğu, hangi programlama dilinin kullanıldığı, projede kaç kişi çalıştığı, hangi yönetsel modelin kullanıldığı” bilgilerine gerek yok. 

ÖRNEK 4: 

·         “PMI Barajı ve HES projesi” proje adına yazmanız yeterli.

·         “20 MW kurulu gücüne sahip Hidro elektrik santrali” projenin tanımı için yeterli.

·         “Projenin tünel çapı 3.40 metre, Francis tipi 250 RPM’lik türbin, 120 M derinliğinde denge bacası, ön yüzü beton kaplı 47 metre yüksekliğinde su çevirme yapısı gibi detaylara, gerek yok. 

NOT 1: Bu bölümde kendinizi PMI adına başvurunuzu inceleyen kişi yerine koyun ve empati yapın. Yazdığınız proje detayları birey için hiçbir şey ifade etmeyebilir, projeyi hızlıca anlayarak yaptığınız işlerin neler olduğuna odaklanmak isteyen biri yerine koyun kendinizi. Eğer uzun uzun anlatacaksanız, yaptığınız çalışmalar bölümünde kaleminizi konuşturun.

NOT 2: Önce Word de bu metinleri hazırlayıp,  başlıklara göre, daha sonra PMI sitesine kopyalayıp yapıştırmanız daha verimli olur, olası hatalara karşı önlem almış olursunuz.

2.      Tecrübelerinizin açıklanması

PMP® Sınavı için başvuru yapma sırasında, kendi tecrübelerinizi anlatırken, ayrıştırma tekniğine ihtiyacınız olacak. Bu güne kadar bir profesyonel olarak yaptığınız işleri, proje yönetimi sırasında odaklanılan performans alanları veya proje yönetimi süreç gruplarına odaklanarak yapmalısınız.

Şekil 9: Tecrübe aktarım formu

Öncelikle, iş hayatınız ve yaptığınız çalışmalar nasıl bir proje ortamında geçti sorusuna göre yönlenmemiz gerekiyor. Yaptığımız çalışmalar, aşağıdaki kaynaklardan hangisi ile daha uyumlu ortamlarda geçtiyse, o kaynağın yaklaşım biçimini kullanmamız gerekiyor.

a.       Klasik Proje Yönetimi:  Klasik Proje Yönetimi, öngörücü yönetim, plan güdümlü yönetim, veya şelale modeli olarak adlandırılan projelerde çalışıyorsak, bu güne kadar olan tecrübelerimizi PMBOK® 6 veya PMI – Süreç Grupları Uygulama Kılavuzu’nun bakış açısıyla ayrıştırmamız gerekecek.

Detaylı iş programlarının genel olarak sözleşme maddesi olduğu, sözleşmenin her zaman çok önemli olduğu ve planlamadan sürekli söz edilen ortamlarda çalışıyorsak, bununla ilgili ekte yer alan süreçler ve her sürecin girdi – araç teknik ve çıktı sistemini inceleyerek (Örnekleri DMD AKADEMİ ve DERİN MAVİ DANIŞMANLIK çatıları altında eğitimlere katılan paydaşlarımızla paylaşıyoruz) , çalıştığınız iş ile uyumlu olanları seçmeniz gerekiyor.

Burada odaklanmanız gereken bazı sorular;

·         Yaptığınız görev hangi süreçlere uyuyor?

·         PMBOK® 6 süreçlerinde yer alan girdilerden hazırlanmasında emek harcadıklarınız var mı?

·         Bu süreçlerde kullanılan araç ve tekniklerin uygulanması süreçlerinde yer aldınız mı?

·         Bu süreçlerde elde edilen çıktılar neler ve siz bu çıktıları görevleriniz sırasında kullandınız mı?

·         Görev yaptığınız projelerde, hangi süreçlerde yer aldınız, hangi araç ve tekniklerin içine dâhil oldunuz veya kullandınız, hangi çıktıların oluşturulmasından kısmen veya tamamen sorumlu oldunuz?

Bu çerçevede bir metni önce Türkçe hazırlayıp (Süreç / araç teknik / sonuç hariç, bunlar İngilizce olsa daha iyi olur), en sonunda İngilizceye çevirmek bir diğer best practice.

b.       Çevik ve uyarlamalı ortam yoğun çalıştıysak, PMBOK® 7 de yer alan proje yönetimi performans alanlarına daha çok odaklanmamız gerekecektir. Her bir performans alanı başlığını okuyun ve bu kısımları okurken, “ben bu çalışmalardan yaptım mı?” şeklinde sorgulayın. Aşağıda yer alan soru listesi de, başvuru yaparken sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Eğer yaptığınızı düşünüyorsanız, yaptığınız çalışmalarla uyuyorsa, bunları açıklama olarak kaydedin.

Performans Alanları için Tecrübe Soru Listesi (Checklist):

Paydaş Performans Alanı

1. Proje paydaşlarıyla etkin bir şekilde iletişim kurarak projeye katılımlarını sağladınız mı?

2. Paydaşların beklentilerini yönetmek için aktif adımlar attınız mı?

3. Paydaşların projeye etkilerini değerlendirdiniz mi?

4. Paydaş analizleri yapıp stratejiler geliştirdiniz mi?

5. Proje planınızı paydaşların görüşlerine göre ayarladınız mı?

6. Paydaşların katılımını sürekli halde tutmak için hangi yöntemleri kullandınız?

7. Paydaşların memnuniyeti için ne tür geri bildirim mekanizmaları uyguladınız?

8. Paydaşlarla düzenli toplantılar gerçekleştirdiniz mi?

9. Paydaşlarla anlaşmazlıkları çözmek için hangi stratejileri kullandınız?

10. Paydaşların projeye olan etkilerini ve katkıları izlediniz mi?

11. Proje boyunca paydaş iletişiminde hangi araçları kullandınız?

12. Proje paydaşlarının çıkarlarını dengelediniz mi?

13. Projede yeni paydaşları belirleme ve entegre etme süreçlerini yönettiniz mi?

14. Paydaşların geri bildirimlerine göre proje sonuçlarını kontrol ettiniz mi?

15. Paydaşlarla başarılı bir işbirliği için hangi adımları attınız?

Ekip Performans Alanı

1. Proje ekibinizin yetkinlik seviyelerini geliştirmek için kaynak sağladınız mı?

2. Proje ekibinin performansını değerlendirmek için metrikler kullandınız mı?

3. Proje ekibi ile etkili iletişim kanalları oluşturabildiniz mi?

4. Ekip içi motivasyonu artırıcı yöntemler uyguladınız mı?

5. Ekip içerisindeki çatışmaları çözmek için hangi adımları attınız?

6. Liderlik becerilerinizi ekibe uygun şekilde uyarladınız mı?

7. Yüksek performanslı ekipler oluşturmak için hangi stratejileri benimsediniz?

8. Ekibin hedeflerini netleştirdiniz mi ve bu hedeflere ulaşmalarını sağladınız mı?

9. Ekip kültürünü geliştirmek için ne tür çalışmalar yaptınız?

10. Ekip üyelerine düzenli ve yapıcı geri bildirim verdiniz mi?

11. Ekip içi işbirliğini ve sinerjiyi artırmak için hangi yöntemleri kullandınız?

12. Ekip üyelerinin rollerini ve sorumluluklarını belirleyip dağıttınız mı?

13. Ekip üyelerinin eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını karşıladınız mı?

14. Ekip içi moral ve motivasyonu izleyip desteklediniz mi?

15. Ekip üyelerinin iş yapma biçimlerinde esneklik ve adaptasyon sağladınız mı?

Geliştirme Yaklaşımı ve Yaşam Döngüsü Performans Alanı

1. Farklı geliştirme yaklaşımlarını (örneğin çevik, geleneksel) projelerde kullandınız mı?

2. Proje yaşam döngüsü aşamalarını tanımlayarak bunların yönetiminde yer aldınız mı?

3. Geliştirme ritmini ve teslimat sıklıklarını planladınız mı?

4. Geliştirme yaklaşımı seçimi sürecinde neleri değerlendirdiniz?

5. Teslimat ritimlerinin proje başarısını nasıl etkilediğini ölçtünüz mü?

6. Yaşam döngüsü süreçlerinde proje ilerleme kontrolleri yaptınız mı?

7. Projelerde teslimat süreçlerinin hızlanmasını sağlamak için hangi adımları attınız?

8. Geliştirme ve teslimat süreçlerinin etkileşimlerini yönetme deneyiminiz oldu mu?

9. Projelerin farklı fazlarını ve süreçlerini başarıyla yönetebildiniz mi?

10. Geliştirme süreçlerindeki değişiklikleri ve iyileştirmeleri takip ettiniz mi?

11. Geliştirme yaklaşımlarını seçerken hangi kıstasları göz önünde bulundurdunuz?

12. Proje boyunca geliştirme yaklaşımlarını uyarlamak için hangi adımları attınız?

13. Geliştirme ritimlerini optimize etmek için hangi stratejileri kullandınız?

14. Yaşam döngüsü ve faz tanımlarını projeye nasıl uyarladınız?

15. Geliştirme süreçlerinde yazılım araçları veya metodolojileri kullandınız mı?

Geliştirme Yaklaşımı ve Yaşam Döngüsü Performans Alanı

1. Proje planlarını oluştururken hangi aşamaları izlediniz?

2. Proje ekibi bileşimi ve yapısını belirleme süreçlerinde neler göz önünde bulundurdunuz?

3. Proje iletişim planlarını nasıl oluşturup uyguladınız?

4. Projede gerekli fiziksel kaynakları tespit edip temin ettiniz mi?

5. Proje tedarik süreçlerini başarıyla yönetme deneyiminiz oldu mu?

6. Proje planı içerisinde değişiklik yönetim süreçlerini uyguladınız mı?

7. Proje planlarının diğer performans alanlarıyla etkileşimini sağladınız mı?

8. Proje planlama sürecinde riskleri nasıl değerlendirdiniz?

9. Proje planının gerçekleştirilmesini ve hedeflere ulaşılmasını sağladınız mı?

10. Proje planlarında hizalama sağlayarak sonuçları nasıl kontrol ettiniz?

11. Proje planlaması sırasında kilit performans göstergelerini belirlediniz mi?

12. Projede zaman çizelgelerini nasıl oluşturdunuz ve takip ettiniz?

13. Proje bütçesini belirleyip yönetme süreçlerinde etkin oldunuz mu?

14. Proje planlarını oluştururken hangi yazılım araçlarını kullandınız?

15. Proje planlarını güncel tutmak için hangi yöntemleri uyguladınız?

Proje Çalışması Performans Alanı

1. Proje süreçlerini belirleyip uyguladınız mı?

2. Proje yöneticisi olarak rekabet eden kısıtları dengeleme görevini üstlendiniz mi?

3. Proje ekibi odağını sürdürmek için hangi stratejileri kullandınız?

4. Proje iletişimi ve katılım süreçlerinde etkin rol aldınız mı?

5. Fiziksel kaynakların yönetimini başarıyla gerçekleştirdiniz mi?

6. Projede tedariklerle çalışma deneyiminiz oldu mu?

7. Yeni işleri ve değişiklikleri izleme ve değerlendirme süreçlerinde yer aldınız mı?

8. Proje boyunca öğrenme ve sürekli iyileştirme süreçlerini uyguladınız mı?

9. Proje boyunca sonuçları izleyerek kontrol ettiniz mi?

10. Proje sürecinde diğer performans alanları ile nasıl etkileşim kurdunuz?

11. Proje sürecinde karşılaştığınız sorunları yönetme deneyiminiz var mı?

12. Proje sürecinde kaynak tahsis ve yönetiminde yer aldınız mı?

13. Proje ekibinin çalışma programlarını oluşturma deneyiminiz oldu mu?

14. Proje iletişim araçlarını etkin kullanarak ekibi bilgilendirdiniz mi?

15. Proje sürecinde dokümantasyon ve raporlama işlerini yönettiniz mi?

Teslimat Performans Alanı

1. Proje kapsamında belirlenen değerleri zamanında teslim ettiniz mi?

2. Projelerde kalite yönetimini nasıl sağladınız?

3. Teslimatların zamanında ve istenen kalitede yapılmasını güvence altına almak için hangi adımları attınız?

4. Proje sonuçlarının istenen standartları karşıladığını nasıl teyit ettiniz?

5. Teslimat süreçlerindeki yetersizliklerle nasıl başa çıktınız?

6. Proje teslimatlarının diğer performans alanlarıyla etkileşimlerini nasıl yönettiniz?

7. Değer teslim süreçlerinde hangi ölçütleri kullandınız?

8. Teslimatların proje hedeflerine uygunluğunu sağlamak için hangi yöntemleri uyguladınız?

9. Teslimat süreçlerinin kontrolünü nasıl gerçekleştirdiniz?

10. Proje sonunda teslimatların müşteri veya kullanıcı memnuniyetini sağladığını nasıl teyit ettiniz?

11. Teslimat sürecinde kalite kontrol adımlarını uyguladınız mı?

12. Değer teslimi için hangi yazılım veya araçları kullandınız?

13. Teslimat süreçlerinde müşteri geri bildirimlerini nasıl topladınız?

14. Proje teslimatlarında ortaya çıkan riskleri nasıl yönettiniz?

15. Teslimatları vaktinde tamamlamak için hangi zaman yönetimi yöntemlerini kullandınız?

Ölçüm Performans Alanı

1. Proje performansını ölçmek için hangi metrikleri oluşturdunuz?

2. Proje başarı kriterlerini belirlerken hangi faktörleri göz önünde bulundurdunuz?

3. Proje ölçümlerini bilgi sunma amacıyla kullanma deneyiminiz oldu mu?

4. Ölçüm süreçlerinde karşılaşılan zorlukları ve tuzakları nasıl yönettiniz?

5. Proje performansının izlenmesi ve raporlanması süreçlerinde yer aldınız mı?

6. Proje sürecinde büyüme ve gelişmeyi nasıl sağladınız?

7. Etkin ölçüm yöntemlerini belirlemek için hangi adımları attınız?

8. Proje boyunca ölçüm sonuçlarına göre değişiklikler ve iyileştirmeler yaptınız mı?

9. Proje hedeflerine ulaşılması için sonuçları düzenli olarak kontrol ettiniz mi?

10. Proje performans ölçümlerinin diğer performans alanlarına etkilerini nasıl değerlendirdiniz?

11. Proje metriklerini toplamak için hangi ölçüm araçlarını kullandınız?

12. Proje boyunca veri analizinde etkin oldunuz mu?

13. Ölçüm sonuçları üzerinde nasıl geri bildirim sağladınız?

14. Proje bitiminde performans değerlendirme raporları hazırladınız mı?

15. Proje performansını artırmak için ölçüm sonuçlarına göre hangi iyileştirmeleri uyguladınız?

Belirsizlik Performans Alanı

1. Proje sürecinde karşılaşılan belirsizlikleri nasıl yönettiniz?

2. Projede ortaya çıkan muğlaklıkları azaltmak için hangi stratejileri kullandınız?

3. Proje karmaşıklıklarını çözümleme süreçlerinde yer aldınız mı?

4. Projede dalgalanmaları yönetmek için hangi yöntemleri uyguladınız?

5. Proje risklerini belirleyip yönetme süreçlerinde etkin oldunuz mu?

6. Projedeki belirsizliklerin diğer performans alanlarıyla etkileşimlerini nasıl sağladınız?

7. Belirsizlik süreçlerindeki sonuçları nasıl kontrol ettiniz?

8. Proje belirsizliklerinin etkilerini minimize etmek için hangi adımları attınız?

9. Proje boyunca belirsizlik yönetimi süreçlerinde düzenli olarak iletişim kurdunuz mu?

10. Belirsizlik ve risk yönetimi sürecinde iyileştirmeler yapma deneyiminiz oldu mu?

11. Projede belirsizlikleri önceden tahmin edip önlemler aldınız mı?

12. Belirsizliklerin proje hedeflerine olası etkilerini analiz ettiniz mi?

13. Belirsizliklerle başa çıkmak için hangi yöntem ve araçları kullandınız?

14. Risk değerlendirme adımlarını belirsizlik yönetimi ile entegre ettiniz mi?

15. Proje sürecinde belirsizlikleri minimize etmek için hangi proaktif önlemleri aldınız?

ÖRNEK 

·         Örneğin aylarca uğraşmış olabileceğiniz bir görev; (Planning / Scope management / Create WBS ve Create WBS Dictionary)

·         Aylarca uğraşmış olabileceğiniz başka bir görev; (Planning / Schedule management / Estimate activity durations)

·         Başka bir iş, bütün proje bile bununla geçebilir; Monitor. & Contr. / Schedule management / Control Schedule / (bu süreçteki araç ve teknikler: Earned value analysis / PMIS / What-if scenario analysis / Trend analysis / Variance analysis)

ÖRNEK 2

Project Management: Ensured project budgets,cash flows, timelines through close site supervision.  (TOP MANAGER APPLICATION)

I have managed the following items from the start of the Projects till the end as the point of contact of Projects with ….. :

                         i.          After the award of the Project, I requested from the tender manager and cost control manager to review the tender budget (offer) to have the initial project budget. At the same time, I asked the Construction Manager and Planning Department to check and revise the schedule of the project at the tender stage.

                       ii.          In order to do this, I have cross checked with technical deparment and external enginering consultants, our tender designs/solutions, get their consent. In regards to those consents, the team have revised the Bill Of Quantities of the Project based on initial WBS (Work Breakdown Structure).

                      iii.          In paralel, tender manager and tender team contacted our subcontract and suppliers for revising their quatiations (since it generally took more than 6  months to be awarded after tender submissions.)

                      iv.          In consultation with subcontractors/suppliers, the schedule of the project is revised. The Indirect (time related costs) of the project is revised if necessary.

                       v.          With the revised unit prices/offers from suppliers/subcontractors and revised indirect costs, we have revised the tender budget (Quantities x Unit Prices) and this first revision of tender budget after award is accepted as the first Project Budget.

                      vi.          Our projects are Design and Build ProjectsProjects and it generally took 1 year to develop designs of the project. After receving the design packages from the engineering companies,, I have requested:

a.    Technical department to revise the quatities of work items and

b.    Construction department to give input to planning department for any impact on schedule

c.     Planning/Cost Control department to revise Project Budget and Project Schedule.

This is accepted as Project Budget and Baseline Schedule.

                    vii.          Periodically, I have asked the team to revisit the Design Changes and relevant impact on quantities and impact on time and cost of the Project.

                  viii.          Annually, the project budget is approved by myself and if any other executives of Joint Venture Partners.

ÖRNEK 3

PLANNING:

SCOPE MANAGEMENT

Proje ekibi üyeleriyle iş bölümü yapısı (WBS) geliştirdim.

SCHEDULE MANAGEMENT:

•          İş Programı geliştirme işlemlerini gerçekleştirdim

•          İş Programı oluşturmak ( P6 yazılımını kullanarak)  

•          Proje ekipleriyle aktivite sürelerinin tahmin edimesi sürecini yürüttüm

•          Kritik yol analizi 

•          Proje takvimleri geliştirilmesi

PROJE MALİYET YÖNETİMİ: 

•          Çağrı merkezi ve saha ekiplerinde oluşacak maliyetler için tahmin ve bütçeleme ekibinde yer aldım 

•          Proje performansını ölçmek için kazanılmış değer yönetimi altyapısının kurulması sürecinde yer aldım

PROJE KALİTE YÖNETİMİ: 

•          Kalite hedefleri ve kontrol ölçütleri belirlemede kalite yönetim ekibini destekledim.

•          Müşterimizle kalite toplantıları yaptım. 

•          Müşterimizin beklentilerini belirleyebilmek için referans olabilecek operasyon verileri üzerinden hazırlıklar yaptım. 

•          Kalite beklentisine yönelik insan kaynağı eğitimi be kalite ekiplerimizin form hazırlığı için görevlendirmeler yaptım. 

PROJE RİSK YÖNETİMİ: 

•          Risk tanımlama ve değerlendirmeye katılarak proje risk kayıt defterinin geliştirilmesine katkıda bulundum. 

•          HSE yöneticisiyle iş birliği yaparak risk azaltma stratejileri geliştirdim. 

•          Operasyonun risklerini belirlemekten sorumluydum. 

•          Bu riskleri çıkarıp çözüm için paydaşlara adresledim. 

PROJE SATIN ALMA YÖNETİMİ: 

•          Müşteri gereksinimleri ve sözleşme koşullarıyla uyum sağlamak için satın alma ekibiyle iş birliği yaptım. 

•          Operasyon motivasyon harcamalarını, müşteri temsil ağırlamalarını satın alma süreci ile yönettim.

PROJE PAYDAŞ YÖNETİMİ: 

•          Kullanılacak Bilgi teknolojilerini belirleyerek, İnsan kaynakları dahil olmak üzere proje paydaşları arasında iletişimi kolaylaştırdım. 

•          Paydaş yönetim planının oluşturulmasına destek oldum,

KAYNAK YÖNETİMİ:

•          Proje için gerekli Yönetici kadroların planlaması

•          Yöneticiler için gerekli olan yetenek setlerinin belirlenmesi 

•          İnsan kaynağının eğitim eksiği analizi ve eğitim ihtiyacı belirlenmesi

•          Takdir ve Ödül modelinin tanımlanması

•          Planning team building activities

•          Gerekli kaynakları belirlemek ve tahsis etmek için fonksiyonel yöneticilerle yakın iş birliği içinde çalıştım.

•          Kaynak takvimleri geliştirdim ve 

•          kaynakları proje aktivitelerine atadım.

·         Projenin oluşabilecek ihtiyaçlarını aylık veri analizi ile tahminleyip yöneticilerimle paylaştım.

PMBOK® 6 – SÜREÇLER

PMBOK® 7 – PERFORMANS ALANLARI

PROJE PERFORMANS ALANLARI 

2.1 Paydaş Performans Alanı

                2.1.1 Paydaş Katılımı

                2.1.2 Diğer Performans Alanlarıyla Etkileşimler

                2.1.3 Sonuçların Kontrolü

2.2 Ekip Performans Alanı

                2.2.1 Proje Ekibi Yönetimi ve Liderliği

                2.2.2 Proje Ekibi Kültürü

                2.2.3 Yüksek Performanslı Proje Ekipleri

                2.2.4 Liderlik Becerileri

                2.2.5 Liderlik Tarzlarını Uyarlamak

                2.2.6 Diğer Performans Alanlarıyla Etkileşimler

                2.2.7 Sonuçların Kontrolü

2.3 Geliştirme Yaklaşımı ve Yaşam Döngüsü Performans Alanı

                2.3.1 Geliştirme, Ritim ve Yaşam Döngüsü İlişkisi

                2.3.2 Teslimat Ritimleri

                2.3.3 Geliştirme Yaklaşımları

                2.3.4 Bir Geliştirme Yaklaşımı Seçimine İlişkin Değerlendirmeleri

                2.3.5 Yaşam Döngüsü ve Faz Tanımları

                2.3.6 Teslimat Ritimlerinin, Geliştirme Yaklaşımının ve Yaşam Döngüsünün Hızlanması

                2.3.7 Diğer Performans Alanlarıyla Etkileşimler

                2.3.8 Sonuçların Ölçülmesi

2.4 Planlama Performans Alanı 

                2.4.1 Planlamaya Genel Bakış

                2.4.2 Planlama Değişkenleri

                2.4.3 Proje Ekibinin Bileşimi ve Yapısı

                2.4.4 İletişim

                2.4.5 Fiziksel Kaynaklar

                2.4.6 Tedarik

                2.4.7 Değişiklikler

                2.4.8 Ölçüler

                2.4.9 Hizalama

                2.4.10 Diğer Performans Alanlarıyla Etkileşimler

                2.4.11 Sonuçların Kontrolü

2.5 Proje Çalışması Performans Alanı

                2.5.1 Proje Süreçleri

                2.5.2 Rekabet Eden Kısıtların Dengelemesi

                2.5.3 Proje Ekibi Odağının Sürdürülmesi

                2.5.4 Proje İletişimi ve Katılım

                2.5.5 Fiziksel Kaynakların Yönetilmesi

                2.5.6 Tedariklerle Çalışma

                2.5.7 Yeni Çalışma ve Değişikliklerin İzlenmesi

                2.5.8 Proje Boyunca Öğrenme

                2.5.9 Diğer Performans Alanlarıyla Etkileşimler

                2.5.10 Sonuçların Kontrolü

2.6 Teslimat Performans Alanı

                2.6.1 Değer Teslimi

                2.6.2 Teslimatlar

                2.6.3 Kalite

                2.6.4 Yetersiz Sonuçlar

                2.6.5 Diğer Performans Alanlarıyla Etkileşimler

                2.6.6 Sonuçların Kontrolü 

2.7 Ölçüm Performans Alanı 

                2.7.1 Etkin Ölçümlerin Oluşturulması 

                2.7.2 Ne Ölçülmeli

                2.7.3 Bilgi Sunma

                2.7.4  Ölçüm Tuzakları

                2.7.5  Sorun Giderme Performansı

                2.7.6  Büyüme ve Gelişme

                2.7.7  Diğer Performans Alanlarıyla Etkileşimler

                2.7.8  Sonuçların Kontrolü

2.8  Belirsizlik Performans Alanı

                2.8.1  Genel Belirsizlik

                2.8.2  Muğlaklık

                2.8.3  Karmaşıklık

                2.8.4  Dalgalanma

                2.8.5  Risk 

                2.8.6  Diğer Performans Alanlarıyla Etkileşimler 

                2.8.7  Sonuçların Kontrolü

Insaat Proje Yonetimi 1 2 e1722549652493 2

Dr. Taylan Ulaş Evcimen

Dr. Taylan Ulaş Evcimen, ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu olup, enerji ve proje yönetimi alanlarındaki geniş deneyimini Derin Mavi Danışmanlık çatısı altında eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle sunmaktadır. 

logo tag scaled